Uluslararası İlişkiler

Uluslararası İlişkiler Bölümü

Uluslararası İlişkiler bölümü günümüz uluslararası sisteminin genel yapısını, sistemin aktörlerini ve bu aktörler arasındaki ilişkileri inceler. Uluslararası İlişkiler aynı zamanda hukuk, iktisat, siyaset, sosyoloji ve tarih gibi sosyal bilimlerin diğer dalları ile de uluslararası sisteme olan etkileri oranında sıkı ilişki içindedir.

Uluslararası İlişkiler bölümü üç anabilim dalından oluşmaktadır: Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı, Siyasi Tarih Anabilim Dalı ve Uluslararası Hukuk Anabilim Dalı.

Bu bölüm mezunları hem kamu sektöründe hem de özel sektörde iş imkanına sahiptirler. Mezunlar, başta Dışişleri Bakanlığı olmak üzere İçişleri Bakanlığı, Maliye ve Gümrük Bakanlığı, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlıkları gibi devlet bürokrasisinin üst kademelerinde görev yapabilmektedirler. Yine aynı şekilde uluslararası iktisadi ve ticari ilişkiler konularında da yetişen öğrenciler özel sektörün her kolunda iş imkanına sahiptirler.

Lisans Programı

Lisans programının ilk dört döneminde öğrenciler genel olarak sosyal bilimlerin temel nitelikli derslerinin yanında uluslararası ilişkiler disiplininin tarihi ve hukuki temelleri konusunda bilgi sahibi olmaktadır. Yine aynı dönemlerde yoğun olarak bu disiplinin diğer bilim dallarıyla kesiştiği konularda bilgi kazanmaktadırlar.

Daha sonraki dönemlerde hem teorik hem de pratik içerikli derslerle uluslararası ilişkilerin daha spesifik konularına yönelinmekte, global kapsamlı konular yanında bölgesel gelişmeler hakkında ayrıntılı çalışmalar yapılmaktadır.

Uluslararası İlişkiler bölümü İngilizce ağırlıklı bir eğitim vermektedir. Bölüm öğrencileri için bir yıl İngilizce hazırlık programı düzenlenmiştir. Bu bir yıl sonunda İngilizce yeterlik sınavında başarılı olan öğrenciler lisans döneminde İngilizce destekli eğitime başlarlar. Her dönemde en az bir dersin eğitim dilinin İngilizce olması yanında beşinci dönemden itibaren her dönem programda olan Diplomatik Yazışma dersi öğrencinin İngilizce’yi aktif ve etkin kullanma becerisini geliştirmeye yöneliktir.

Beşinci dönemle birlikte öğrenci zorunlu derslerin yanında kendisine sunulan muhtelif seçimlik derslerle istediği alana yönelebilir.

Sekiz dönem boyunca gerekli krediyi tamamlayan öğrenci, son dönemde danışmanı ile birlikte belirleyeceği bir konu hakkında 30-40 sayfa uzunluğunda bir Bitirme Ödevi hazırlayarak lisans derecesine hak kazanır.